Belo grožđe je nešto siromašnije po sastavu vitamina i minerala u odnosu na crno, što ga nikako ne stavlja u drugi plan s obzirom da su im arome potpuno različite i u preradi belo grožđe daje drugačije proizvode, tako da je odabir grožđa koje ćemo konzumirati najčešće povezan sa individualnim ukusom.
Vrsta sorte grožđa često diktira njegovu namenu i način proizvodnje, pa se čuvena sorta Smederevka gaji isključivo za spravljanje vina dok zbog svoje izražene kiselosti nije pogodna (prijatna) za svežu konzumaciju.
Za razliku od Smederevke postoje sorte koje svojim osobinama, visokim sadržajem šećera, pogoduju svežoj upotrebi a možda najpoznatija i čulu ukusa najomiljenija sorta tog tipa je Afus-Ali. Ona sa sazrevanjem blago menja boju i nijanse zelene se nežno prenose u nijanse žute. Takvi grozdovi su najukusniji za upotrebu.
485,00 RSD/KG